Rauhoittavat signaalit 11 /20: Liehittely

Koira ei pysty viestimään sanoilla, vaan käyttää viestinnässään eleitä. Voisi ajatella, että koira puhuu viittomakielellä sanojen sijasta. Koiran sosiaalistaminen on tärkeää, jotta koira oppii käyttämään signaaleita ja tulkitsemaan niitä. Yhtä tärkeää on, että ihminen ylläpitää koiran aiemmin oppimia eleitä, koska suurin osa ristiriitatilanteista johtuu ihmisen käytöksestä.

Opettelemalla tunnistamaan koirasi rauhoittavat signaalit voit oppia ymmärtämään koiraasi paremmin. Kun opettelet tunnistamaan oman koirasi eleet, tunnistat samat signaalit muidenkin koirien tekeminä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään täysin vieraita koiria. Voit myös itse kommunikoida koirien kanssa signaaleilla, joita koirat käyttävät: vaikka eleiden käyttö tuntuisi aluksi oudolta, ne osaava koira ymmärtää niiden merkityksen ihmisenkin tekemänä. Signaaleita käyttämällä ja tulkitsemalla koirat voivat välttää kaikki konfliktit keskenään ja ihmisten kanssa eli ratkaista ristiriidat jo ennen kuin ne kärjistyvät.

Signaalien oppimisessa menee yleensä aikaa, joten aloita koirasi tarkkailu jo tänään. Opit päättelemään asioita koiran voinnista: tunnistamaan kivun merkit tai koiran ahdistuksen.

P1060601
PIPAN LEIKKIINKUTSU (LIEHITTELY)

Liehittely ei aina kerro koiran ilosta. Koira saattaa liehitellä myös armoa anovasti, kokiessaan tilanteen olevan ahdistava. Koira saattaa kohdistaa liehittelyn ihmiseen, itseensä tai toiseen koiraan pyrkien rauhoittamaan jotakuta näistä tilanteen mukaan. Liehittelyn tarkoituksen voi päätellä vain tarkkailemalla tilannetta ja muiden koirien ja ihmisten eleitä.

Pipa liehitteli minua kotiin tullessani muutamia kuukausia meille muutettuaan. Käytös kuitenkin muuttui, kun Pipa oppi tuntemaan uuden kotinsa ja perheensä. Nykyään Pipa liehittelee vain halutessaan leikkiä: ilmaisee  siis epämukavan olonsa muilla signaaleilla. Miki taas on yleensä koirajoukon vanhin ja arvonsa tunteva eikä koe tarpeelliseksi hyvitellä muita. Mikilläkin liehittely liittyy leikkiinkutsuun.

 

Lähde: Turid Rugaas, Rauhoittavat signaalit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s